Wat kan ik als bewoner doen?

Je kan je voorbereiden op gasvrijer wonen. Welk alternatief je ook krijgt voor aardgasvrij wonen, energie besparen is altijd nodig. Vooral isoleren, want voor alle opties geldt dat onze vraag naar warmte omlaag moet.

Wat zijn de oplossingen?

Hoe gaan we dan verwarmen en koken? Er zijn verschillende manieren om jouw huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Kijk voor meer informatie op HierVerwarmt.

Met deze maatregelen zit je altijd goed

Check de plannen in de wijk

Voor je ergens mee begint, check je natuurlijk eerst of er al plannen in jouw buurt zijn om van het aardgas af te gaan. Kijk of er een duurzaam bewonersinitiatief is. Zijn er nog geen plannen? Ook dan kun je al zelf aan de slag.

Verlaag de warmtebehoefte in huis. Voor elk alternatief voor aardgas geldt: de vraag naar warmte moet omlaag.

  • Bij oplossingen met lage temperatuurverwarming, zoals het geval is bij een warmtepomp of in sommige gevallen bij een warmtenet, is isolatie de belangrijkste voorbereidende maatregel. Zonder vergaande isolatie krijg je het in huis met een lage temperatuurverwarming simpelweg niet goed warm.
  • Isolatie is de beste manier om energie te besparen, maar ook om je huis zo comfortabel mogelijk te maken. Je kan kijken naar grote maatregelen als muur-, vloer- en dakisolatie en aanschaf van HR+++ glas. Deze maatregelen kan je financieren met een duurzaamheidslening.
  • Je kan ook kleine maatregelen nemen zoals radiatorfolie, tochtstrips etc.

Is je keuken aan vervanging toe?

Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Meer over inductie.

Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductie kookplaat. Kijk hier voor meer tips

Maak gebruik van verhuis- en verbouwmomenten

Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden!

Overweeg het aanschaffen van een warmtepomp als je je cv-ketel moet vervangen

Je huis is nog niet aardgasvrij, maar je moet je ketel vervangen. Wat kun je het beste kiezen? Gewoon een nieuwe aardgasketel of zijn er duurzamere alternatieven? DE Ramplaan zet de opties voor jou op rij. Met de huidige subsidieregeling scheelt de aanschaf van een warmtepomp niet veel in de kosten.

Doe een check bij een energieadviseur bij jou in de buurt

Energieadviseurs kunnen je precies vertellen wat de belangrijkste maatregelen zijn voor jouw huis. Zo voorkom je dat je niets over het hoofd ziet, en dat kan je heel wat kosten besparen! Ga bijvoorbeeld naar de adviseurs van de Huizenaanpak

Wil je graag zelf energie opwekken? Koop zonnepanelen

Bijvoorbeeld samen met je buren op het dak van een school bij jou in de buurt. Ga langs bij Kennemer Energie.

Ben je huurder?

Voor huurders kan het lastiger zijn om voor te bereiden op gasvrij wonen, omdat je minder mogelijkheden hebt om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis. Maar je kan wel kleine maatregelen nemen om gas te besparen zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Deze maatregelen kunnen je verbruik én je energierekening omlaag brengen.

Waar kan ik terecht?

Gemeente Haarlem via haarlem.nl voor beleid, wijkaanpakken en duurzaamheidslening

Meer weten over wat de gemeente voor u kan betekenen? Kijk op https://www.haarlem.nl/duurzaam-verbouwen/ en https://www.haarlem.nl/de-groene-mug/.

Als huiseigenaar kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor een aantal energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. U kunt deze lening alleen aanvragen voor een bestaande woning van minstens 5 jaar oud. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. U vraagt de duurzaamheidslening schriftelijk aan bij de gemeente. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) betaalt de lening uit via een bouwkrediet. Kijk voor meer informatie op https://www.haarlem.nl/duurzaamheidslening/.

Duurzaam Bouwloket (voor alle vragen over duurzaam verbouwen)

Om het u gemakkelijk te maken werkt de gemeente samen met het Duurzaam Bouwloket.
Het Duurzaam Bouwloket is een onafhankelijke intermediair tussen bewoner, ondernemer en overheid.

  • U vindt er informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.
  • U vindt er uitvoerders. Het Duurzaam Bouwloket werkt zoveel mogelijk met lokale –of regionale– gecertificeerde uitvoerders.
  • U krijgt er gratis en onafhankelijk advies.

Via het Duurzaam Bouwloket kunt u uw vraag over duurzaam verbouwen stellen.

Duurzaamheidsloket voor Vereniging van Eigenaren

Bent u een Vereniging van Eigenaren (VvE) en wilt u aan de slag met duurzaamheid? Of wilt u misschien duurzaam onderhoud combineren met energiebesparende maatregelen? Het VvE Duurzaamheidsloket is gespecialiseerd in de begeleiding van VvE’s naar verduurzaming en energiebesparing. Ook brengt het VvE Duurzaamheidsloket subsidie- en financieringsmogelijkheden in kaart. Kijk op www.vveduurzaamheidsloket.nl

Duurzaamheidsloket in Haarlemmer Kweektuin vrijdag 13.00 – 16.00 uur

  • Iedere vrijdagmiddag is in de Haarlemmer Kweektuin het Duurzaamheidsloket geopend. Voor Haarlemmers die graag duurzaam willen leven maar nog niet helemaal weten hoe. Bewoners kunnen vragen stellen aan een medewerker van het gemeentelijk duurzaamheidsteam of een initiatiefnemer van één van de bewonersinitiatieven. Zij beantwoorden vragen die gaan over duurzaam wonen, energie besparen, bewonersinitiatieven, financieringsmogelijkheden en zij denken mee over uw duurzame plannen.
  • Het Duurzaamheidsloket is elke vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Laat u op weg helpen. Graag tot ziens bij het Kweekcafé! Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9.

Energieloket

Energieloket van Stichting Huizenaanpak
Wilt u met uw woning aan de slag, dan vindt de gemeente het belangrijk dat u het op basis van goed advies doet. Zeker voor een oudere woning (een monument of een woning die voor de oorlog is gebouwd) is dat belangrijk. Er zijn al veel Haarlemse adviseurs die dit kunnen doen. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Huizenaanpak. De Huizenaanpak is opgericht met steun van de gemeente omdat het meer bestaande huizen behoudt voor de toekomst, het lokale werkgelegenheid oplevert en het vakmensen zijn die duurzame verbouwingen verzorgen.

De Huizenaanpak heeft ook een energieloket. U kunt telefonisch contact opnemen met het energieloket, 085 – 222 04 20 (maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur) of per e-mail info@huizenaanpak.nl om uw wensen te bespreken.

Kennemer Energie voor collectieve zonnepanelen

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Steeds meer Haarlemmers kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Geen hoge energierekening meer, maar gewoon uw eigen stroom opwekken. Wilt u ook zonnepanelen? Uitgebreide informatie over aanschaf, onderhoud, kosten en baten van zonnepanelen is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Voor advies over welke lokale installateurs zonnepanelen kunnen plaatsen, kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Kijk dan op www.zonatlas.nl/Haarlem. U ziet hier of uw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Via de atlas kunt u ook zien hoeveel panelen u kunt plaatsen en wat de investering oplevert. Komt u er niet uit, neem dan contact met Peter Tromp, ptromp@haarlem.nl.

Is uw dak niet geschikt of te klein voor zonnepanelen?
U kunt ook gezamenlijk zonnepanelen kopen op een groot dak in de buurt van bijvoorbeeld een sporthal. Kennemer Energie zoekt daarvoor geschikte daken in Haarlem waar collectief zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Meldt u aan via www.kennemerenergie.nl zodat u als eerste weet wanneer er een geschikt dak in de buurt is.

Wijkinitiatief bij jou in de wijk

Verspreid over de stad hebben actieve Haarlemmers initiatieven gestart op de thema’s duurzame energieopwekking en energiebesparing. Ben je benieuwd wat er speelt in jouw buurt? Kijk op de pagina Duurzame bewonersinitiatieven in-haarlem voor een interactieve kaart met meer informatie over de verschillende initiatieven.

Hierverwarmt.nl voor alles over aardgasvrij wonen

We staan in Nederland voor de grote opgave om te stoppen met aardgas. Omdat deze overstap iedereen aangaat, is het erg belangrijk dat we dit met zijn allen oppakken. HIER verwarmt ondersteunt daarom bewoners, gemeenten en bedrijven. HIER verwarmt wil bewoners informeren en activeren, gemeenten ondersteunen en samen met het bedrijfsleven meer draagvlak creëren.

Hoe ga ik het betalen?

Lagere energierekening

De kosten verdien je vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt je huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar je moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Hoe doe je dat? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kun je beter een lening afsluiten? Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kun je je kosten flink omlaag brengen! Lees op Milieu Centraal welke mogelijkheden er zijn.

Subsidie Haarlem Aardgasvrij

Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun woning gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om u te helpen uw woning aardgasvrij te maken.
Met de subsidie Haarlem Aardgasvrij wil de gemeente Haarlemmers stimuleren om hun huis gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om je te helpen de woning volledig aardgasvrij te maken. De subsidie is maximaal 3.000 euro. De subsidie voor het verwijderen van de gasaansluiting van de woning door de netbeheerder komt bovenop de subsidie van € 3.000. Zolang er geld beschikbaar is, kan je aanvraag doen. De subsidie kan je achteraf aanvragen, als je gasaansluiting is verwijderd. Kijk hier voor de voorwaarden en hoe je de subsidie kan aanvragen.

Duurzaamheidslening

Met de duurzaamheidslening wil de gemeente het voor bewoners makkelijker maken om duurzame maatregelen te kunnen betalen. Met deze lening kun je goedkoop duurzame bouwkundige maatregelen financieren zoals isolatie, zonnepanelen maar ook politiekeur-veiligheidsmaatregelen. Kijk voor de voorwaarden en hoe je de lening kan aanvragen op http://www.haarlem.nl/duurzaamheidslening/

Energiesubsidiewijzer

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn.

Subsidie warmtepomp

Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Subsidie zonneboilers

Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het type zonneboiler en ligt in 2017 globaal tussen de 750 en 2.000 euro. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker. Op Milieu Centraal lees je er meer over.