Warmtenet Meerwijk: wat vinden de bewoners?

 

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar voor woningen en gebouwen. Ook Haarlem gaat van het aardgas af. Per wijk kijkt de gemeente welke andere mogelijkheden voor verwarmen, douchen en koken er zijn. Uit onderzoek blijkt dat in Meerwijk een warmtenet een grote kans van slagen heeft. Maar wat vinden bewoners van deze oplossing? We gingen de straat op en vroegen het aan bewoners in Meerwijk.

Wat houden de plannen in?

Ondergronds worden leidingen aangelegd die warm water naar de woningen brengen voor verwarming en douchen. Zo’n warmtenet is voor bewoners een goede en betaalbare oplossing. Om aangesloten te worden op dit warmtenet zijn geen grote veranderingen in huis nodig. Hierdoor blijven de kosten beperkt en verwarmen blijft net zo comfortabel als nu. De gemeente kijkt naar wat bewoners willen in de woning en wat financieel en technisch mogelijk is. Haarlem gaat ook ondersteunen met een subsidie of een passende financieringsregeling.

Bewustzijn onder inwoners verhogen

Allereerst spraken we wijkraadvoorzitter Frank Hilterman. De laatste jaarvergadering afgelopen maart stond in het teken van het warmtenet. Frank is positief over het idee om aardwarmte te gebruiken, omdat dit een duurzame oplossing is voor gasvrij wonen. “De riolering wordt in 2019 in Meerwijk aangepast. De warmteleidingen worden dan meteen aangelegd, zodat de straten maar één keer open hoeven. Ondanks dat we hier ook in de wijkkrant al aandacht aan hebben besteed, is er nog veel communicatie nodig om het bewustzijn onder de inwoners te verhogen.”

Koken op inductie

Frank en zijn vrouw zijn ondertussen zelf al gasvrij aan het koken: “Het kopen van een inductiekookplaat is een flinke investering, want we hadden ook een extra elektragroep en nieuwe pannenset nodig. Maar op termijn verdienen we de kosten wel terug. Wij hebben veel gedaan om ons huis te verduurzamen, zoals dakisolatie en dubbel glas en dat scheelt substantieel in onze vaste lasten.” Toch maakt Frank zich zorgen over de kosten die overstappen naar aardwarmte met zich meebrengen. “Meerwijk bestaat voor tachtig procent uit sociale huurwoningen, dus de woningcorporaties moeten mee. Er zullen altijd kosten overblijven voor de bewoners en waar gaan zij die van betalen? De visie van de gemeente is goed, maar de vraag is of er genoeg aandacht voor de uitvoering is. Gelukkig hoor ik dat de gemeente gaat ondersteunen met een subsidie of een passende financieringsregeling.”

Hans woont al twintig jaar in Meerwijk en weet niets over aardbevingen in Groningen door gaswinning en het toekomstige dichtdraaien van de gaskraan.

“Ik lees geen kranten en kijk nauwelijks televisie, al die ellende!” Als we verder praten blijkt hij toch duurzamer te leven dan hij zelf dacht. “Mijn tuin staat vol met bloeiende planten en bloemen, daar ben ik elke dag mee in de weer. Eten weggooien doe ik niet. Ik eet alles op, want dat moet wel met mijn inkomen. En ik doe aan afval scheiden, zelfs mijn theezakjes verdwijnen in de groenbak. Maar de straten gaan dus open? Hopelijk hebben we er niet teveel last van.”

Simone Schekkerman is zich bewust van de noodzaak om duurzamer te leven. “Wij wonen in een huurflat die onlangs voorzien is van dubbel glas. Ik ben een voorstander van zonnepanelen en als Elan Wonen zegt dat ze panelen op het dak gaan leggen, ben ik de eerste die daarin meegaat. Mijn moeder heeft zonnepanelen en dat werkt heel goed. Gelukkig heb ik aan alle kanten buren, dat scheelt echt, want de verwarming staat hier bijna nooit aan. Als ik het koud heb, pak ik eerst mijn schapenwollen dekentje. De kinderen douchen soms wel te lang en daar zeg ik dan wat van. Je hoeft geen half uur onder de douche te staan! Nee, ik wist niet dat de gemeente in Meerwijk aan de slag gaat met aardgasvrij wonen. Ben benieuwd.”

Meedenken? Graag!

De gemeente informeert u tijdig over de werkzaamheden in de wijk. Om bewoners verder te betrekken bij de ontwikkelingen rondom de aanleg van het warmtenet en de vervanging van de riolering worden in de toekomst informatieavonden georganiseerd. Wilt u meedenken? Stuur een mail naar degroenemug@haarlem.nl. Meer weten over gasvrij wonen? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer. Meer informatie over het warmtenet op https://www.haarlem.nl/warmtenet-schalkwijk/.