Duizend euro per jaar besparen aan energiekosten

Inge Veltmeijer werkt in de kinderopvang en zet zich daarnaast met de Groene Ambassade in om de Slachthuisbuurt duurzamer te maken. Zij kan veel vertellen over hoe je met simpele gedragsveranderingen zoals minder lang douchen al winst kan boeken. In haar tussenwoning uit 1934 aan de Saracenenstraat nam ze maatregelen, op basis van een maatwerkadvies en gefinancierd met een duurzaamheidslening.

Overbuurvrouw Isabelle en haar neefje Teun zitten er warmpjes bij met thee aan Inge’s tafel. Dochter Erin schuift ook aan. Inge: “Als straatambassadeur maak ik mensen bewust van hun energieverbruik en hoe ze energie kunnen besparen. Niet iedereen heeft natuurlijk hetzelfde budget of hetzelfde type huis. Ik vind het leuk om wijkgenoten te laten zien wat allemaal mogelijk is. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je via de gemeente een duurzaamheidslening kunt aanvragen.”

Minder lang douchen

“Energiebesparing draait niet alleen om zonnepanelen of isolatie. De eerste winst kun je al behalen door je gedrag te veranderen. Minder lang douchen, de gordijnen dicht doen, dat soort dingen.”

Besparen

“Iedereen moet voor zichzelf bekijken wat haalbaar en betaalbaar is.  Ik ben zo’n drie jaar geleden begonnen. Eerst met ramen en deurkozijnen vervangen door dubbel HR ++ glas, daarna nam ik vloerisolatie met Tonzon thermoskussens. Met de aanschaf van zonnepanelen ben ik een stuk meer zelfvoorzienend geworden. ” Ook heeft Inge LED verlichting, waterbesparende kranen en infrarood panelen.

Tip van Inge:

“Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Je kan bijvoorbeeld een bedrag van 2.500 euro lenen om vloerisolatie te laten aanbrengen. De lening lost makkelijk af en verdien je op je energiekosten terug.”

Duurzaamheidslening, hoe regel ik dat?

Huiseigenaren kunnen een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. Je kunt deze lening aanvragen voor een woning van minstens vijf jaar oud. Het bedrag dat je kan lenen is minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro. Vraag de duurzaamheidslening aan.