Dikke jas om het huis

In de Kleverparkbuurt wonen Stefan en Jolanda met hun twee kinderen gasvrij. Ze stonden voor een grote verbouwing van hun net gekochte huis en ‘een cv-keteltje ophangen kan echt niet meer’. Ze isoleerden hun huis, legden zonnepanelen op het dak en verwijderden de gasaansluiting. Nu staan ze zes maanden per jaar in de plus, de energierekening is nu maar enkele tientjes.

Stefan heeft zijn huis uit 1906 met veel stijl en vernuftige oplossingen verbouwd. Zo heeft hij van twee verdiepingen drie verdiepingen gemaakt door een mooie splitlevel in de nok van het huis. Ook deed hij grondig onderzoek naar verschillende warmtepompen, boilers en isolatiematerialen. Regelmatig ging hij helemaal los: “Zelfs het muurtje naast mijn voordeur heeft veel isolatiemateriaal, dat had misschien niet per se gehoeven. Ik ben ver over de bouwvoorschriften gegaan, ons huis heeft een isolatiewaarde van minimaal RC 6, terwijl de RC-waarde van een nieuwbouwwoning rond de 3,5 is.” De waarde zegt iets over de thermische schil – de dikke jas – om het huis waardoor er zo min mogelijk warmte naar buiten verloren gaat en zo min mogelijk kou naar binnen komt. “Zelfs bij onze dakramen hielden we rekening met de ‘jas’ doordat we voor trippelglas hebben gekozen en de zon in de zomer goed kunnen tegenhouden met afsluitende schermen. Op het dak liggen dertien zonnepanelen om energie op te wekken.”

Warmtepomp
Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp. De warmtepomp staat zo’n zes maanden per jaar uit. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp heeft in de tuin de buiten-unit. “Dat vonden we wel een ‘dingetje’. Ik heb erg gezocht naar een stille warmtepomp omdat ik dat belangrijk vond. Deze unit maakt nauwelijks geluid. Ook de koude lucht die de pomp uitstoot, valt reuze mee, de kinderen kunnen er heerlijk trampolinespringen zonder in de kou te staan. Veel mensen zien het geluid van de warmtepomp als hoge drempel terwijl het meevalt.” De unit kreeg een mooie houten kast eromheen. Naast de warmtepomp heeft Stefan een warmtepompboiler voor opslag van warm water.

Ventilatie
Stefan: “In bestaande woningen is het wel iets moeilijker om van het gas af te gaan. Mijn advies: ga naar lage temperatuur verwarming in de vloer of in de muren. Wij hebben in het hele huis vloerverwarming, erg comfortabel! Bespaar niet op isolatie en denk na hoe je het huis wilt ventileren. Wij hebben gekozen voor natuurlijke ventilatie.”

Tevreden
Jolanda vond dat ze van het gas en daarmee ook van het gasfornuis af moesten, want ‘het moet toch vroeg of laat gebeuren’. Jolanda was van huis uit gewend om inductie te koken. Stefan moest overtuigd worden maar is nu ook zeer tevreden: “Het wordt supersnel warm, je maakt het zo schoon met een doekje en het is ook nog veiliger dan gas.” Al met al is het stel zeer tevreden. “We hebben nu een zeer comfortabel huis en een energierekening van enkele tientjes per maand.”

Tip van Stefan
“Zorg voor een warme jas voor je huis. Je huis isoleren verdien je snel terug, het is de maatregel met het hoogste rendement. Ik ben helemaal los gegaan met isoleren, ook qua geluid. Eén nadeel: vanaf beneden roepen dat het eten klaar is heeft geen zin meer, dat horen ze nu echt niet op hun kamers.”