Aardgasvrij gemeentelijk monument aan Kloppersingel

Hans Klaren en Gerbrig Smit hebben hun gemeentelijk monument verbouwd tot een aardgasvrije woning. Hans: “We wilden energieneutraal gaan wonen. Maar op een monument mogen geen zonnepanelen en toen gingen we voor onze tweede keus: aardgasvrij.” Met een warmtepomp, ventilatie, lage temperatuurverwarming, isolatie, inductie koken en vloerverwarming lukte dat. Een megaverbouwing die een jaar duurde.

Het huis werd gekocht van een woningbouwcorporatie. Het huis was uitgewoond; voor Hans en Gerbrig des te meer een reden om het rigoureus aan te pakken. “Het was toch al helemaal leeg.” Het stel zocht naar duurzame oplossingen. “We wilden ons huis klaarmaken voor de toekomst. De CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen moet tot een einde komen. We vinden het belangrijk om zelf iets bij te dragen.” Zeker Hans – met een studie duurzaamheid op zak – vond het een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan.

Huizenaanpak

Maar waar begin je? Hans en Gerbrig gingen op zoek naar hulp en kwamen googelend bij Peter Rutten (PR Architectenburo) van de Huizenaanpak terecht. Aanpassingen aan een historisch huis moeten goed doordacht zijn. Zo moet je bijvoorbeeld ook goed nadenken over voldoende ventilatie. “En we vroegen ons af welke warmteoplossing de beste was: een warmtepomp, hybride warmtepomp of toch een cv-ketel? Peter berekende dat een warmtepomp het meest gunstige was. Ook berekende hij hoeveel elektriciteit het huis nodig had.”

Verbouwing

Toen ging de verbouwing van start. De warmtepomp staat in de hal onder de trap. De ventilatoren van de warmtepomp staan in de schuur; de leidingen daarvoor lopen onder de grond. Hans: “Voor de warmtepomp maakten we gebruik van de subsidie van het Rijk.” Letterlijk alles is geïsoleerd: vloer, dak en gevel. Er is zelfs een extra dikke isolatielaag vlakbij de gevel de kamers in om een warmtekoudebrug te voorkomen. “Daarmee lever je wel ruimte in, want de wanden zijn daar een stuk dikker.” De douche heeft een warmteterugwinning (wtw). De douche-wtw wint de helft van de warmte uit wegstromend douchewater terug en verwarmt daarmee koud water voor.

Inductie koken, ventilatie en lage temperatuurverwarming

Omdat het huis zo goed is geïsoleerd, is er de mogelijkheid om het huis te verwarmen met lage temperatuurverwarmingen. Dat verwarmt het huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker. In het huis is CO2-gestuurde ventilatie. Die meet de luchtkwaliteit en stelt bij als er extra ventilatie nodig is. Ook koken Hans en Gerbrig nu op inductie. Gerbrig: “Het viel me heel erg mee hoe snel ik er aan gewend was. Het fijne is dat het veel sneller gaat, het water kookt bijvoorbeeld veel eerder.” Het huis is historisch van buiten en prachtig nieuw van binnen. Hans en Gerbrig wonen samen met hun kinderen Gerson en Mikas in een geavanceerd hip huis wat je er van de buitenkant niet vanaf ziet.

Duurzame toekomst

Gerbrig en Hans vertellen blij te zijn geweest met de subsidie van het Rijk, daarmee konden ze nog net wat extra duurzame maatregelen treffen. Met een derde kindje op komst beseffen zij zich des te meer ook een bijdrage te moeten leveren aan een betere leefwereld; verduurzaming in Haarlem. Hans: “Er zijn tegenwoordig mooie onopvallende zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Ik hoop dat de gemeente gauw over stag gaat en dit als geschikt ziet voor gemeentemonumenten.” Gerbrig: “En dan nog die grote droom; een autovrije straat! Ook voor bestaande wijken ondergronds parkeren.” Goed voor onze lichamelijke- en, zo weet Gerbrig als psychologe, onze mentale gezondheid. Haarlem als voorbeeld van een historische en duurzame stad: “Wij zijn vóór en staan klaar om verder bij te dragen!”

Tip van Hans en Gerbrig:

“Zoek professionele hulp. Vooral bij een monumentaal pand is een deskundige aanpak heel belangrijk.”

Waarom de Huizenaanpak?
Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn. De Huizenaanpak opgericht met steun van de gemeente. De Huizenaanpak wordt door de gemeente ondersteund omdat het meer bestaande huizen behoudt voor de toekomst, het lokale werkgelegenheid oplevert en het vakmensen zijn die duurzame verbouwingen verzorgen.
De Huizenaanpak is een samenwerkingsverband van energieadviseurs, bouwkundig adviseurs, architecten, aannemers en installateurs uit de regio IJmond en Zuid-Kennemerland. Deze lokale specialisten slaan de handen ineen om bestaande huizen klimaatneutraal of zuiniger én comfortabeler te maken. Huizenbezitters krijgen een lagere energierekening en een aangenamer klimaat in huis.
Per woningtype is er een aanbod gemaakt. Kijk voor meer informatie op Huizenaanpak. Voor monumenten kijk op woningtype historisch.